O floare pentru astăzi: Panseluța

Firava panseuluță, doar cât vârful unui deget.

În luna septembrie a anului 2019, am fost foarte fericit când am văzut că casa în care aveam să mă mut avea și o grădină. Dar grădina nu avea niciun copac, arbust, tufiș sau floare, doar iarbă amestecată cu buruieni. Mai târziu, un vecin mi-a spus că familia care a locuit acolo înaintea mea nu ieșea deloc în grădină. Buruienile creșteau liber, iar din când în când erau cosite, când vecinii începeau să se plângă de numărul mare de șoareci și șobolani care își făceau veacul acolo.

În prima mea zi liberă după mutare, primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi cumpăr instrumente pentru grădinărit și o mașină de tuns iarba. Am tuns iarba (sau mai degrabă buruienile), am împrăștiat semințe noi de iarbă cu o substanță hrănitoare și apoi am început să sap de jur împrejurul grădinii pe o lățime de aproape 2 metri. Astfel a apărut un spațiu bun pentru plantat. Până în primăvara următoare, grădina avea trandafiri, tufișuri de camelii, agrișe, coacăze negre și roșii, cartofi în pământ și tot felul de semințe în așteptarea căldurii pentru a crește. Printre toate acestea eu nu am semănat sau plantat niciodată panseluțe.

Azi dimineață m-am dus să verific dacă frunzele de pătrunjel au crescut suficient de mari ca să fie tăiate și să fie pregătite pentru iarnă. Printre cele două rânduri de pătrunjel semănat anul acesta, am zărit o floare mică cât vârful degetului meu mare. Floarea avea o combinație de culori deosebită: violet, galben, irizații negre peste galben și alb. E o panseluță. E atât de fragilă, dar atât de frumoasă. Prezența ei îmbogățește acel loc, pâna azi doar verde.

Când viața pare lipsită de sens sau când ne simțim prea obosiți, dacă ne oprim sa ne cercetăm mai bine, putem descoperi lucruri mici, dar foarte importante pentru care merită să ne bucurăm că trăim: lucruri, oameni, evenimente care ne fac viața mai plină de culoare, când noi credem că totul e doar gri.

Poate că e greu să simțim asta, dar mereu avem câte ceva, oricât de mic, pentru care să mulțumim și să ne bucurăm: “Tu (Doamne) mi-ai prefăcut bocetul în dans, mi-ai înlăturat sacul de jale și m-ai încins cu veselie” (Psalm 30:11).

Leave a Reply

Your email address will not be published.