Discuție într-o țară în care oamenii s-au săturat să fie liberi să fie ceea ce sunt

Cortegiul Sacrificaților, Sighet, România
Cortegiul Sacrificaților, Sighet, România

– Bună ziua, tovarășe (comrade)!

Deși salutul a fost făcut în limba engleză, am tresărit, simțind un fior rece, fără să înțeleg care este motivul acestei reacții.

– Bună ziua, tovarășe! Ai puțin timp să stăm de vorbă?, ciripește pe o tonalitate enervant de înaltă o femeie roșcată, scundă și cu mult prea mulți pistrui decât fața sa rotundă ar fi trebuit să aibă. Sare înaintea mea și îmi blochează calea spre intrarea în MALL-ul în care doream să ajung pentru cumpărături.

– Bună ziua, dar eu nu sunt tovarășul tău.

– Cum adică? Toți oamenii suntem tovarăși, adică egali, la fel… Și a continuat să ciripească. Dar eu nu am mai înțeles nimic, căci am dorit cu orice preț să-i explic că eu și ea nu suntem tovarăși.

– Putem fi vecini, colegi, preteni, rude, orice, dar nu tovarăși. Înțelegi?

– De ce nu putem? Toți omenii suntem tovarăși, dar unii știu și alții nu. Noi, în partid am luat o decizie să facem ca oamenii să știe asta. Numai dacă suntem tovarăși putem face ca viața noastră aici să fie mai bună, așa cum își dorește fiecare om.

– Și cât de bună va fi viața pentru cei care înțeleg că sunt tovarăși?

– Egalitate, aceleași drepturi, venituri egale, școală pentru toți, case. Da, case. Asta este o mare problemă. Tinerii nu pot cumpăra case…

– Și dacă vor fi tovarăși vor cumpăra?

– Partidul, toți tovarășii vor face ca să poată cumpăra, să aibă o viață mai bună.

– Eu unul nu vreau să fiu tovarăș cu dumneavoastră, dar, totuși, cred că v-ar fi prins bine măcar o perioadă de cel puțin 10 ani într-o țară, într-o perioadă în care toți erau tovarăși. Pentru început, ar fi fost bine ceva Siberie, iar apoi, pentru relax, un Bărăgan, Dunăre-Marea Neagră, o închisoare de înaltă educare și, în timpul liber, discuții tovărășești la coadă la alimentară pentru un pui, o bucată de brânză, o pâine, dar nu toate deodată, ci separat.

– Despre ce vorbiți? Într-o lume în care oamenii sunt tovarăși…

– E nu sunt tovarășul dumneavoastră. Bună ziua.

(Articol publicat pe data de 24 noiembrie 2017, pe blogul ”Şi totuşi e adevărat!”. Discuția a avut loc în fața Mall-ului din Waltham Forest, Londra, UK)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *